Openingstijden:        Ma / Vr 9:00 - 22:00 Za 9:00 - 20:00 info@allwaysairco.nl Mob. 0641899986  Tel.   0475-315141

allways aircodef
airco-logo_no_license_or_white_background

Veel gestelde vragen over airco,s en installatie:

Hoe bereken ik welke airconditioner ik nodig heb

Bereken van juiste airco voor mijn ruimte gaat als volgt:

De inhoud van de ruimte in meters, lengte x breedte x hoogte.

v.b.: een werkkamer of slaapkamer is 5 x 5 x 2,5 meter = 62.5 m│.

 Bepaal de factor waarmee vermenigvuldigd moet worden.

 

30 

voor een ruimte die goed ge´soleerd is, weinig ramen heeft, een schuin dak of waar nog een verdieping boven ligt.

 

40 

voor een ruimte waar al meer warmte binnen kan komen, redelijk glasoppervlak, weinig isolatie, eventueel een gedeeltelijk plat dak, meerdere apparatuur en / of mensen aanwezig.

 

50 

voor een ruimte waar geen of zeer weinig isolatie aanwezig is, er een groot glasoppervlak aanwezig is, een plat dak, veel mensen en apparatuur, kortom zeer veel warmte die in de ruimte kan komen en blijven.

 Eenheid Btu factor waarmee vermenigvuldigd moet worden

1 watt =  3.414 Btu

Berekening voorbeeld

v.b.:slaapkamer is goed ge´soleerd, matig glasoppervlak, schuin dak slechts bij meerdere dagen warmte wordt deze ruimte te warm (kies factor 30) 62.5 x 30 = 1875 Watt. U heeft dus een systeem nodig van minimaal 1875watt x 3.414btu  = 6401 Btu

Of

v.b.: werkkamer is goed ge´soleerd maar plat dak, 3 ß 4 personen (rokers) aanwezig, computers en groot glasoppervlak. Deze ruimte wordt zeer snel warm al bij 1 warmtedag en blijft lang warm en benauwd (kies factor 50) 62.5 x 50 = 3125 Watt. U heeft nu een systeem nodig van minimaal 3125watt x 3.414btu = 10668 Btu.

Hoe werkt een airconditioner?

Een airconditioner bestaat uit twee delen, het zogeheten splitsysteem, t.w.: een binnendeel en een buitendeel. Dunne leidingen zorgen voor de onderlinge verbinding van de apparatuur. Het binnendeel zorgt voor circulatie van de lucht in de ruimte en neemt ongewenste warmte op. Het buitendeel geeft deze warmte af aan de buitenlucht. Bij dit proces wordt bovendien vocht aan de ruimte onttrokken, wat eveneens een verkoelend effect oplevert.

Hoe zit het met de aanleg van airconditioning?

Nadat u het type installatie gekozen hebt, bepaalt u een geschikte plaats voor het binnen- en het buitendeel. Het binnendeel wordt, afhankelijk van het gekozen model, laag of hoog aan de wand of aan het plafond opgehangen. Het buitendeel kan bijvoorbeeld op het dak of op het balkon, aan de muur of in de tuin worden geplaatst. Zowel het buiten- als het binnendeel wordt elektrisch aangesloten (230V). Een dunne condensleiding zorgt voor afvoer van het condenswater dat tijdens het koelen in de binnenunit ontstaat. Dun, ge´soleerd leidingwerk verbindt het buitendeel met het binnendeel. Het leidingwerk dat in het zicht komt, wordt in een kunststof goot gemonteerd.

Hoe zit het met het energieverbruik?

Alle elektrische apparatuur verbruikt energie. Met behulp van nieuwe technieken is men er echter wel in geslaagd het energieverbruik tot het minimum terug te brengen. Veel airconditioners hebben het energielabel A en dat geeft aan dat deze apparatuur zeer zuinig omgaat met energie.

Is een airconditioner moeilijk te bedienen?

Nee, beslist niet! De airconditioners zijn juist heel eenvoudig te bedienen. Bovendien wordt bij elke afstandsbediening een handleiding meegeleverd.

Kan ik zelf reparaties aan een airco uitvoeren?

In principe niet. Voor reparatie van de apparatuur is specifieke kennis vereist. Daarnaast kan het openen van de apparatuur gevaarlijk zijn in verband met de onder elektrische spanning staande onderdelen in de units. Bovendien is het werken aan koudemiddelhoudende systemen wettelijk alleen toegestaan aan een erkend STEK installateur, die daarvoor ook gecertificeerde technici in dienst heeft.
Neemt u contact op met Technowacht services indien u een reparatie wilt uitvoeren.

Kan in elk bestaand pand elk type airconditioning geplaatst worden ?

Het plaatsen van een (verplaatsbare) kamerkoeler of een splitsystem kan in de meeste gevallen geen problemen opleveren. Wanneer er luchtkanalen nodig zijn voor een centraal luchtsysteem, kunnen de bijkomende bouwkundige kosten toenemen. Een individueel systeem per ruimte kan dan raadzaam zijn.

Kunnen airco's alleen maar koelen?

De meeste airco's zijn leverbaar in een warmtepomp uitvoering en kunnen daardoor niet alleen koelen maar ook verwarmen. Zo bent u dus het hele jaar door verzekerd van een comfortabel binnenklimaat.

Mag iedereen een airco installeren?

Het plaatsen van het binnen- en het buitendeel mag iedereen. Echter, koeltechnische handelingen, d.w.z. het monteren/solderen van de leidingen en alle handelingen m.b.t. het koudemiddel, mogen alleen door STEK-erkende monteurs worden uitgevoerd. Het is daarom aan te bevelen om het installeren van uw airco te laten uitvoeren door een STEK-erkend installatiebedrijf.

Moet ik verwijderingsbijdrage betalen over airconditioning apparatuur?

Vanuit de Europese Unie is per 1 september 2005 een nieuwe regelgeving doorgevoerd die er voor moet zorgen dat bepaalde (elektronische) apparatuur aan het eind van de ?gebruiksperiode? wordt ingeleverd bij een erkend verwerkingsbedrijf, dat de apparatuur op onderdelenniveau demonteert en deze op een milieuverantwoorde manier verder verwerkt.

Alle airconditioningapparatuur valt onder deze nieuwe regeling, dus van split systemen tot en met de koudwatermachines. Daarom zijn alle vanaf 1 september 2005 geproduceerde airconditioners voorzien van het ?Kliko? merkteken zodat u weet dat deze apparatuur na demontage ingeleverd moet worden bij een erkend inzamelpunt.

De verwijderingsbijdrage per binnentoestel bedraagt ? 8,40 excl. BTW, ongeacht het merk airconditioning.

De verwijderingsbijdrage van portabele airconditioners en raamunits bedraagt overigens
? 14,29 excl. BTW ongeacht het merk airconditioning.

Moeten ramen en deuren dicht blijven als de airconditioning aan is?

Het is niet absoluut noodzakelijk om ramen en deuren dicht te houden als het systeem werkt. Wel is het nodig dat hier bij de bepaling van het koelvermogen van een airconditioning rekening mee gehouden wordt. Als er veel deuren en ramen openstaan, be´nvloedt dit natuurlijk wel het energieverbruik.

Verbruikt een airco veel energie?

Airconditioning was vroeger een luxe artikel. Mede door de warme zomers is airconditioning tegenwoordig bijna standaard in auto?s, winkels en kantoren. D.m.v. innovatieve technologieŰn heeft men zich als doel gesteld uw elektra verbruik te beperken.
Airconditioners van tegenwoordig zijn uiterst energiezuinig.
Bovendien kan een groot deel van de energiekosten worden beperkt door het toepassen van buitenzonwering, het dichthouden van ramen en deuren en de instelling van de thermostaat. Bovendien worden de energiekosten beperkt door het regelmatig reinigen van de filters.

´Waar moet ik rekening mee houden als er een airconditioner genstalleerd wordt?

Ten eerste moet er een goede keus gemaakt worden van het binnendeel. Dit binnendeel moet worden voorzien van elektra. Bovendien moet er de mogelijkheid zijn om het bij het binnendeel ontstane condenswater af te voeren. Vervolgens moet er een goede plek gevonden worden voor het buitendeel:
op een dak, aan een gevel, op een balkon, etc.

Het buitendeel moet ook voorzien worden van een elektrische voeding. Ten slotte worden beide delen door twee dunne leidingen met elkaar verbonden. Hiervoor moet er mogelijk een dakdoorvoer of een kleine wandboring plaatsvinden.

Misschien lijkt het allemaal op een grote verbouwing, echter voor installateurs is het dagelijks werk en
er zijn vele mogelijkheden om de installatiehinder tot een minimum te beperken.

Wat is airconditioning eigenlijk?

Airconditioning is letterlijk het conditioneren van lucht. Het betekent dat je de lucht behandelt om het klimaat in een ruimte aangenamer te maken. Het behandelen van lucht wil niet zeggen dat je het alleen koelt of verwarmt. Je kunt het namelijk ook bevochtigen, ontvochtigen en filteren.

Wat is een airconditioner?

Een airconditioner is het apparaat waarmee je de lucht in een ruimte kunt koelen, verwarmen, bevochtigen, ontvochtigen en filteren. Airconditioners zijn er in verschillende vormen. Zo kennen we onder meer verrijdbare of portable airconditioners en splitsystemen. Verrijdbare airconditioners (met afvoerslang) zijn relatief goedkoop en ze kunnen worden verplaatst. Nadeel is dat ze veel geluid produceren en dat maakt ze minder geschikt voor de slaapkamer. Een ander nadeel is dat deze units behoorlijk groot zijn, waardoor ze nogal eens in de weg staan. Daarnaast is de temperatuurregeling minder nauwkeurig. Dit type installatie voert de warmte uit de ruimte af via een slang. Het zal daarom nodig zijn een gat in de buitenmuur te maken. Als alternatief kan het raam gedeeltelijk open blijven om de luchtslang naar buiten te hangen. Een splitsysteem is een vast airconditioningsysteem in uw woning of kantoor. Het systeem heeft minimaal ÚÚn binnen- en buitendeel. Zowel het comfort als het rendement van zo?n installatie ligt hoger dan van een verrijdbare airconditioner. De D-let en Klima First Klaas split airconditioners hebben een fraaie vormgeving en zijn ook nog eens zeer stil. En dat maakt deze units zo breed inzetbaar: je kunt ze bijna overal toepassen.

Wat is een single-splitsysteem?

Een single-splitsysteem is een airconditioning die uit een binnen- en een buitendeel bestaat. Speciaal leidingwerk verbindt de twee onderdelen met elkaar, zodat het niet nodig is een groot gat in de buitenmuur te maken. Dit systeem is geschikt om de lucht in ÚÚn ruimte te behandelen. Het binnendeel zorgt voor het koelende en ontvochtigende effect in de ruimte. Het buitendeel voert de warmte naar de buitenlucht af.

Wat kunt u vertellen over het geluid?

Het is fabrikanten gelukt om design, kwaliteit en een laag geluidsniveau samen te brengen in de airconditioners. De splitsyteem airconditioners behoren tot de stilste die verkrijgbaar zijn. Zowel de binnen- als de buitenunits zijn fluisterstil te noemen. U kunt als gebruiker in alle rust van een perfect binnenklimaat genieten. Maar ook uw buren kunnen niet horen waarom het bij u in huis zo aangenaam is!

Wordt je verkouden van airconditioning?

Als je ?s winters zonder jas vanuit een warme huiskamer de koude buitenlucht instapt, kun je door het grote temperatuurverschil een verkoudheid oplopen. Andersom geldt dat ook, als je ?s zomers vanuit je sterk gekoelde auto in de tropische hitte stapt. Een airconditioning hoort zo ingesteld te zijn dat grote verschillen tussen de binnen- en buitentemperatuur niet voorkomen. Stelregel is dat er maximaal 5░C temperatuurverschil is tussen binnen en buiten, maar u kunt de airconditioning natuurlijk naar uw eigen wensen instellen.